ΨΑΡΙ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΛΙΠΟΣ

ΨΑΡΙ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΛΙΠΟΣ

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFA) είναι τα λίπη, τα οποία θα έπρεπε να καταναλώνουν περισσότερο τα παιδιά.

Αυτά προστατεύουν τα παιδιά από μια από τις πλέον πιο διαδεδομένες παθήσεις: την καρδιοπάθεια. Κρατούν χαμηλά τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης», βελτιώνουν γενικότερα τις αναλογίες της χοληστερίνης, εμποδίζουν το αίμα από το να γίνει «κολλώδες» ή να σχηματίζει εσωτερικά θρομβώσεις, ρυθμίζουν σωστά την πίεση του αίματος και γενικότερα προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Η αναλογία όμως των συνολικών λιπιδίων, πρέπει να είναι η ευνοϊκότερη. Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα ωμέγα-3 σε μια δίαιτα γεμάτη κορεσμένα και υδρογονωμένα λίπη, δεν αλλάζουμε σχεδόν τίποτα.

Δυστυχώς, τα ωμέγα-3 σπανίζουν στις τροφές, εκτός από ψάρι. Πολλά παιδιά, όμως, δεν καταναλώνουν ψάρι, επειδή πολύ απλά δεν τους αρέσει. Αν αυτό ισχύει και στη δική σας οικογένεια, τότε ξεκινήστε με ψάρια που έχουν ήπια γεύση, όπως ο μπακαλιάρος. Μαρινάρετε τα ψάρια με γευστική, αλλά χωρίς πολλά λιπαρά σάλτσα. Στα παιδιά αρέσουν οι μικρές, προσωπικές μερίδες στο αλουμινόχαρτο. Βάλτε μια μικρή μερίδα ψάρι στη μέση ενός κομματιού αλουμινόχαρτο και γαρνίρετε με τοματάκια και κολοκυθάκια ή όποια άλλα λαχανικά αρέσουν στο παιδί σας, βάλτε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τυλίξτε το καλά και ψήστε στο φούρνο υπολογίζοντας 10 λεπτά για κάθε 2,5 εκατοστά πάχους. Σερβίρετε στο αλουμινόχαρτο ανοίγοντας προσεχτικά, διότι ο ατμός που θα βγει μπορεί να σας κάψει.

Mπορείτε και να «μεταμφιέσετε» το ψάρι. Το μαρινάρετε σε μια έτοιμη σάλτσα, το μαγειρεύετε, το κόβετε σε φέτες και το βάζετε σε πίτα ή τορτίγια ολικής άλεσης μαζί με λαχανικά και σως με χαμηλά λιπαρά.

Τα ψάρια, τα οποία ζουν σε κρύα νερά και αποθηκεύουν λίπος, είναι εκείνα που διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Σταδιακά, σερβίρετε στην οικογένεια κάποια από αυτά τα ψάρια: κολιό, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες, τόνο και ρέγγα.  Αφού τα περισσότερα παιδιά δε θέλουν να τρώνε ψάρι συχνά, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας 2 φορές την εβδομάδα από 120 περίπου γρ. τη φορά, για να πάρουν την απαιτούμενη ποσότητα. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πόση ποσότητα ακριβώς χρειάζονται τα παιδιά. Αν, όμως, τους δίνετε παιδικές μερίδες λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα, μάλλον θα καλύπτετε τις ανάγκες τους και θα βοηθάτε την καρδιά τους.

Αν δεν υπάρχει περίπτωση να πείσετε το παιδί σας να φάει ψάρι, δοκιμάστε λάδι λιναρόσπορου. Είναι πλούσιο και στα 2 σπουδαία απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6. Το βρίσκουμε στα καταστήματα υγιεινών τροφών  στα ψυγεία, συνήθως σε σκούρα γυάλινα μπουκάλια, για να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις από το φως.

Categories : Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *