Ο Μεταβολισμός Του Παιδιού Και Ποιοι Παράγοντες Τον Επηρεάζουν

Μερικοί υπέρβαροι ενήλικοι κατηγορούν για το πρόβλημά τους τον «αργό μεταβολισμό» και ισχυρίζονται ότι αυτή η ανωμαλία είναι κληρονομική.

1. Πρώτα απ’όλα, ο μεταβολισμός επηρεάζει προφανώς το βάρος, καθώς υπαγορεύει το ρυθμό με τον οποίο καίμε τις θερμίδες για να τις μετατρέψουμε σε ενέργεια. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό είναι οι ακόλουθοι:

  • Ορισμένα παιδιά έχουν πιο αργό μεταβολισμό από άλλα, αλλά αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ακούγεται.
  • Το πόσο τρώει το παιδί σας, πότε τρώει και αν παρακάμπτει ορισμένα γεύματα, μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό του. Αν τρώει ένα σνακ αντί για ένα κανονικό γεύμα και παρακάμπτει τακτικά το πρόγευμα, ο οργανσιμός του θα νομίσει ότι «λιμοκτονεί» και θα μειώσει το ρυθμό με τον οποίο καίει θερμίδες, θα εφαρμόσει δηλαδή μια τακτική επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα γεύματα που τρώει το παιδί στη διάρκεια της ημέρας θα υποστούν λιγότερο αποτελεσματική επεξεργασία από τον οργανισμό του, επειδή ο μεταβολισμός του θα είναι πιο αργός απ’ότι κανονικά πρέπει.
  • Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολισμό είναι η άσκηση. Πολύ απλά, η άσκηση επιταχύνει το μεταβολισμό καθώς το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, καθώς αυξάνεται η φυσική δραστηριότητα, αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Όσο περισσότερους μυς έχει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο μεταβολισμός του και αυτό γιατί ο ιστός των μυών είναι πιο ενεργός από τον ιστό του λίπους. Αυτό σημαίνει πως ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες απλώς και μόνο για να υπάρχει απ’ότι καίνε τα κύτταρα του λίπους.

Έτσι, ένας αργός μεταβολισμός μπορεί απλά να οφείλεται στο ότι τα γεύματα δεν είναι τακτικά και το παιδί σας δεν ασκείται αρκετά.

2. Το μεταβολισμό ενός παιδιού μπορούν να τον επηρεάσουν και κληρονομικοί παράγοντες. Είναι γνωστό ότι το βάρος ενός παιδιού σχετίζεται πιο στενά με το βάρος της μητέρας του. Αν εσείς ως μητέρα έχετε αργό ή αναποτελεσματικό μεταβολισμό, κατά πάσα πιθανότητα θα τον κληρονομήσει και το παιδί σας. Να θυμάστε όμως ότι τα παιδιά με αργό μεταβολισμό μπορούν να τον επιταχύνουν με την άσκηση και τα τακτικά γεύματα. Εκείνα που έχουν αποτελεσματικό μεταβολισμό, πρέπει απλά να μάθουν να τρώννιπηρεάζει το μεταβολισμό είνιατε λιγότερο, καθώς τα μικρότερα και συχνά γεύματα θα κρατήσουν υπό έλεγχο ένα πιθανό πρόβλημα.

Categories : Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *