Πώς Ελέγχουμε Αν Το Γάλα Προκαλεί Κολικό

Πώς Ελέγχουμε Αν Το Γάλα Προκαλεί Κολικό

Πώς Ελέγχουμε Αν Το Γάλα Προκαλεί Κολικό

Πώς Ελέγχουμε Αν Το Γάλα Προκαλεί Κολικό Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε αν το αγελαδινό γάλα είναι εκείνο που προκαλεί κολικούς σε ένα βρέφος, διότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις κρίσεις. Μερικές γενικές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι οι εξής:

  • Εάν το βρέφος που θηλάζετε εμφανίζει κολικούς του εντέρου, διακόψτε την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αν ανησυχείτε για την έλλειψη ασβεστίου, λάβετε συμπληρώματα.
  • Εάν το μωρό σας τρέφεται με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος με βάση το αγελαδινό γάλα, διακόψτε τη χορήγησή του και δώστε του εναλλακτικά καζεϊνούχο υδρόλυμα για μια περίπου εβδομάδα. Μπορείτε επίσηα να δοκιμάσετε τα πιο φτηνά υποκατάστατα με βάση το γάλα σόγιας, αν και πολλά βρέφη παρουσιάζουν δυσανεξία και σε αυτό.
  • Αφού διακόψετε το αγελαδινό γάλα, αρχίστε να καταγράφετε τα καθημερινά συμπτώματα του κολικού που εμφανίζει το μωρό σας για διάστημα δυο εβδομάδων. Εάν το βρέφος εκδηλώνει λιγότερες ή όχι τόσο επώδυνες κρίσεις, έχετε αρκετούς λόγυς να αποδώσετε τους κολικούς στο γάλα. Μερικές φορές υποχωρούν εντελώς. Εάν μετά τη διακοπή χορήγησης γάλακτος οι φορές που ταράσσεται ο ύπνος του βρέφους έχουν ελαττωθεί, τότε έχετε βρει τον ένοχο.
  • Εάν θέλετε να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα, μπορείτε να επαναφέρετε το αγελαδινό γάλα στο διαιτολόγιο του βρέφους για μια ή δύο ημέρες. Εάν εκδηλώσει ξανά κρίση, τότε έχετε περισσότερες ακόμα αποδείξεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για να διαπιστώσετε αν τα αντισώματα της αγελάδας ευθύνονται για τους κολικούς, προφυλάξτε το βρέφος σας τόσο από το αγελαδινό όσο και από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Τόσος χρόνος χρειάζεται για να εξαλειφθούν από τον οργανισμό του βρέφους και από το μητρικό γάλα τα αντισώματα που προκαλούν τις κρίσεις.