Ύπνος

Ύπνος

Ύπνος

«Άπνοια ύπνου» Μια από τις παρενέργειας του αυξημένου βάρους στα παιδιά είναι ο κακής ποιότητας ύπνος ή ο διακεκομμένος ύπνος που είναι η γνωστή πάθηση «άπνοια του ύπνου», μια ιδιαίτερα σοβαρή δυσλειτουργία του ύπνου, η οποία εξασθενίζει σταδιακά τις δυνάμεις του παιδιού. H άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου χαρακτηρίζεται από σύντομες, αλλά πολυάριθμες διακοπές της αναπνοής. Aυτές οι αναπνευστικές παύσεις προκαλούν ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα ο ύπνος να μην επιτελεί το σκοπό του που είναι η απόλυτη χαλάρωση και ανζωογόνηση του οργανισμού. Oι άνθρωποι που εμφανίζουν άπνοια στον ύπνο τους, πολύ συχνά νυστάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση και συνεπώς και η απόδοσή τους να είναι μειωμένη. Oι επιπτώσεις της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολλές για τα παιδιά: Πρώτα απ’όλα, η κακή ποιότητα ύπνου, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Επιπλέον, όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται όσο πρέπει, η υγεία και η αποδόσή τους επηρεάζονται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται πολύ στο σχολείο και στις άλλες δραστηριότητές τους (τρέξιμο, παιχνίδι).

Πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας;

O ύπνος διαφέρει από παιδί σε παιδί, όπως άλλωστε συμβαίνει και μεταξύ των ενηλίκων. Όμως ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο ύπνο από έναν ενήλικα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Επειδή η ψυχολιγική εκδήλωση της κόπωσης, του ύπνου και της πείνας μοιάζουν, μερικές φορές τα παιδιά τα μπερδεύουν και τρώνε όταν δεν πεινάνε, απλά θέλουν να κοιμηθούν. Επιπλέον, όταν τα παιδιά δεν αναπαύονται καλά ακι επαρκώς, δε θα μπορούν να γυμναστούν. Επιπροσθέτως, η έλλειψη του ύπνου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό του παιδιού που με τη σειρά του θα επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών. Ειδικά η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τα ορμοινκά επίπεδα του οργανισμού σε κορτιζόλη, ινσουλίνη και τις υπό ανάπτυξη ορμόνες. Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι όταν οι περισσότεροι άνθρωποι και συνεπώς και τα παιδιά έχουν ανεπαρκή ύπνο, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηρση του βάρους τους. Έχει επίσης βρεθεί ότι ει επίσης βρεθεί ότι έαταιένα κουρασμένο άτομο εκφράζει λαιμαργία στα γλυκά και στις τροφές με υψηλούς υδατάνθρακες.

Eξασφαλίστε ποιοτικό νυχτερινό ύπνο

  • Κλείστε την τηλεόραση τουλάχιστον 1 ώρα πριν πέσει το παιδί σας για ύπνο, για να είναι ήρεμο.
  • Βάλτε το παιδί σα να ασκείται τακτικά. Τα κουρασμένα από φυσικές δρασητριότητες παιδιά κοιμούνται πιο εύκολα από εκείνα που είναι ανενεργά όλη μέρα.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα που θα εξασφαλίσει στο παιδί σας ποιοτικό ύπνο. Για τα μικρότερα παιδιά αυτό σημαίνει να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο μισή με 1 ώρα πριν πέσουν για ύπνο, να τους πείτε ένα παραμύθι, να μιλήσετε λίγο μαζί τους και μετά να κοιμηθούν. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο ή να διαβάσουν ένα βιβλίο πριν σβήουν το φως.
  • Να θυμάστε ότι τα κουρασμένα παιδιά δε συμπεριφέρονται όπως οι κουρασμένοι ενήλικες: γίνονται υπερκινητικά, εκνευρίζονται και προσπαθούν να αποβάλλουν την ενέργειά τους, να εκτονωθούν.
  • Η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται 2 ώρες πριν την ώρα του ύπνου, για να μη ξαγρυπνίσει το παιδί.
  • Να αποφεύγετε όσο μπορείτε την καφεϊνη και τα γλυκά γιατί μπορεί να τους δημιουργήσουν αϋπνία. Ένα ποτήρι γάλα ή ένα σάντουιτς από ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα και τυρί light είναι πολύ καλές επιλογές.
  • Τονίστε στο παιδί σας τη σπουδαιότητα του ύπνου: βοηθάει στη συγκέντρωση, στην ενέργεια, στη μάθηση και τη γενικότερη διάθεση.
  • Να είστε σταθεροί. Είναι δική σας ευθύνη να βάζετε τους κανόνες που θα εξασφαλίσουν ποιοτικό ύπνο στο παιδί σας.