ΠΡΟΦΙΛ

ΠΡΟΦΙΛ

Το “Παιδί-Διατροφή” είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχονται στο “Diet Plus”, το οποίο είναι ένα διατροφολογικό κέντρο για ολόκληρη την οικογένεια, στο οποίο καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σχετικών με τη διατροφή και την καλή υγεία, όπως προγράμματα διατροφής για ενήλικες (απώλεια βάρους, εγκυμοσύνη και θηλασμός, αντιμετώπιση υπερλιπιδαιμιών, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, ενδοκρινολογικών προβλημάτων, νεφροπαθειών και άλλα) . Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του κέντρου είναι η κ.Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου.

H Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου αποφοίτησε το 2004 από το ενιαίο λύκειο του Γεωργίου Μαλλιάρα με βαθμό 19,2 «Άριστα». Το 2008 αποφοίτησε από το τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με βαθμό 7,8 «Λείαν Καλώς». Το 2009 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της με τίτλο «Ηuman Nutrition with Specialization in Public Health» στοΠανεπιστήμιο της Γλασκώβης με βαθμό B «Merit».

Εργασιακή Εμπειρία

Από τον Οκτώβρη του 2007 έως και το Μάιο του 2008 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας, στα οποία ήρθε σε επαφή με ασθενείς, τους πήρε συνέντευξη, τους έδωσε συμβουλές διατροφής και εξατομικευμένα διαιτολόγια. Πιο συγκεκριμένα:

Παίδων Αγία Σοφία: Διατροφική αντιμετώπιση παιδιών με προβλήματα βάρους (υπέρβαρα, παχύσαρκα, ελλειποβαρή), περιστατικών κυστικής ίνωσης και διαφόρων άλλων καταστάσεων σχετιζόμενων με τη διατροφή (υπερχοληστερολαιμίες, διαβήτης, κοιλιοκάκη, απώλεια όρεξης, άρνηση λήψης τροφής).
Σωτηρία: Aντιμετώπιση πνευμονoλογικών ασθενειών (δύσπνοια, βρογχικό άσθμα, σύνδρομα εισρόφησης, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αναπνευστική ανεπάρκεια), καθώς και θυροειδοπαθειών).
Αλεξάνδρα: Αντιμετώπιση ασθενών με καρδιοπάθειες (αρρυθμίες, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση), με καρκίνο, καθώς και διατροφική παρακολούθηση έγκυων γυναικών. Επίσης, παρακολούθηση και διατροφική συμβουλευτική στο εξωτερικό ιατρείο παχυσαρκίας.
Αγία Όλγα: Παρακολούθηση περιστατικών με διαβήτη, καθώς και ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Θριάσειο: Αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών (γαστρορραγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια, εμετοί, χολολιθίαση, χολαγγειίτιδα, εκκολπώματα, ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn, κιρσοί οισοφάγου) και νεφρολογικών περιστατικών (νεφρωσικό σύνδρομο, αιμοκάθαρση, διαβητική νεφροπάθεια).

Εργασιακή Εμπειρία Με Παιδιά

Από τον Οκτώβριο του 2007 εώς και το Δεκέμβριο του 2007 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπου ανέλαβε τη διατροφική αντιμετώπιση παιδιών με προβλήματα βάρους (υπέρβαρα, παχύσαρκα, ελλειποβαρή), περιστατικών κυστικής ίνωσης και διαφόρων άλλων καταστάσεων σχετιζόμενων με τη διατροφή (υπερχοληστερολαιμίες, διαβήτης, κοιλιοκάκη, απώλεια όρεξης, άρνηση λήψης τροφής).
Από το Φεβρουάριο του 2009 εώς και τον Απρίλιο του 2009 συμμετείχε σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης που πραγματοποιήθηκε σε κάποια σχολεία της περιοχής, προκειμένου να αυξηθούν τα χαμηλά επίπεδα θηλασμού στη Γλασκώβη.
Από το Μάιο του 2009 εώς και τον Οκτώβριο του 2009 έκανε πρακτική άσκηση ως διαιτολόγος στο νοσοκομείο St. Thomas’ του Λονδίνου. Επιπλέον, στα πλαίσια της διπλωματικής της εργασίας με τίτλο “Validation of an infant allergenic Food Frequency Questionnaire (FFQ) by comparing its data with the data obtained from a 2-week food diary”, συμμετείχε σε μια έρευνα κατά την οποία εξετάστηκε κατά πόσο η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την εκδήλωση διαφόρων αλλεργιών στο παιδί μετέπειτα. Πιο συγκεκριμένα ήταν υπεύθυνη για:

Tο σχεδιασμό της έρευνας
Tη στρατολόγηση των συμμετεχόντων (γονείς παιδιών 5 εώς 11 μηνών)
Τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων
Την προετοιμασία για τη δημοσίευση της έρευνας

Από τον Οκτώβριο του 2009 εώς και σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο«Κέντρο Υγείας του Παιδιού Δήμου Καισαριανής» αναλαμβάνοντας τη θεραπεία παιδιών και εφήβων με προβλήματα βάρους. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος συνεργάζεται με άλλους αξιόλογους επιστήμονες στο χώρο της υγείας (παιδιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς).
Aπό τον Οκτώβριο του 2010 εώς και σήμερα είναι εθελοντής διαιτολόγος στα «Δημοτικά Ιατρεία του Παλαιού Φαλήρου» αναλαμβάνοντας τη θεραπεία παιδιών και εφήβων με προβλήματα βάρους.

Από τον Ιανουάριο του 2011 είναι υπεύθυνη του Διαιτολογικού Κέντρου ”Παιδί-Διατροφή”

Συμμετοχή σε Ανακοινώσεις

48ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Μύκονος 21-23 Μαΐου 2010. Ελεύθερη ανακοίνωση με θέμα: Εκτίμηση της στάσης και της συμπεριφοράς των μαθητών Γυμνασίου του Δήμου Καισαριανής ως προς το πρωινό. Τζίνη Ε, Aντωνιάδου Ι, Ηλιοδρομίτη Ζ, Μπάδα Η, Ξεκαλάκη Α, Πρασούλη Α, Σοφιανού Κ, Αλεξοπούλου Μ-Χ, Μονόπωλης Γ.
49ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Μεσσηνία 10-12 Ιουνίου 2011. Αναρτημένη ανακοίνωση με θέμα: Επιπολασμός Παχυσαρκίας σε Παιδιά Αστικής Περιοχής της Αττικής. Tζίνη Ε, Αντωνιάδου Ι, Ηλιοδρομίτη Ζ, Μπάδα Η, Ξεκαλάκη Α, Πρασούλη Α, Σοφιανού Κ,Αλεξοπούλου Μ-Χ, Μονόπωλης Γ.

Αρθρογραφία

Μόνιμη Επιστημονικός συνεργάτης στο περιοδικό ” Παιδί ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ”
Μόνιμη Επιστημονικός Συνεργάτης στο περιδικό “Διατροφούληδες”.
Αρθρογράφος σε διάφορα sites σχετικά με τη διατροφή των ενηλίκων γενικότερα(iatronet) και των παιδιών πιο συγκεκριμένα (trofoupoli, infokids, happyparenting, mybabysworld).

Ομιλίες

Έχει στο ενεργητικό της πλήθος ομιλιών που αφορούν στη διατροφική ενημέρωση του κοινού κυρίως πάνω σε θέματα παιδικής διατροφής (ομιλία στον παιδότοπο της Τροφούπολης, ομιλίες στο Κέντρο Υγείας του Παιδιού Δήμου Καισαριανής, ομιλίες σε αθλητικούς συλλόγους, ομιλίες σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, ομιλίες σε φροντιστήρια).

H Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, όπως επίσης και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης.

Τέλος, υπήρξε πρωταθλήτρια κολύμβησης για περίπου 10 χρόνια, όπου συμμετείχε σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου (ΑΟΠΦ).